5 ingrediënten die de butyraatproductie vergroten.

Butyraat is één van de korte keten vetten die wordt geproduceerd door de bacteriën in je darmen. Het is een stofje met belangrijke functies voor het lichaam. Zo is het een voedingsstof voor bacteriën die nieuwe butyraat produceren, het beïnvloedt de werking van je immuun- en spijsverteringssysteem op een positieve manier en helpt het je om signalen van prikkelbare darm syndroom te onderdrukken.

Om ervoor te zorgen dat je een juiste hoeveelheid butyraat in jouw darmen voor handen hebt, is een gezond voedingspatroon voor de meeste personen voldoende.

Maar wat is nu zo’n gezond voedingspatroon? Zijn er voedingsstoffen waar butyraat in zit? En met welke voeding kan je jouw butyraat productie verhogen?

Hieronder staan 5 ingrediënten voor een betere butyraat productie op een rij.

5 ingrediënten die de productie van butyraat vergroten

1. Volkoren producten

In volkoren producten als haver, rogge en gerst zitten beta-glucanen. Dit zijn stofjes die butyraat producerende bacteriën activeren. Door een dagelijkse inname van bijvoorbeeld volkoren brood, kun je jouw butyraat productie dus behoorlijk positief beïnvloeden.

2. Roomboter

Roomboter is een rijke bron van kant-en-klaar boterzuur. Dit type boter is dus niet alleen lekker van smaak, maar kan ook helpen om jouw darmflora gezond te houden. Het butyraat in roomboter wordt gedeeltelijk al wel afgebroken door jouw spijsverteringskanaal, maar desondanks levert een goed besmeerde volkoren boterham al tot de inname van zo’n 200 mg. boterzuur en daarnaast de inname van beta-glucanen die in de dikke darm de butyraatproductie nog verder op gang brengen.

3. Noten, zaden en pitten

Ook noten, zaden en pitten leveren belangrijke voedingsstoffen voor de productie van butyraat. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat het eten van zo’n 40 gram walnoten per dag leidde tot een behoorlijke verbetering van de butyraat productie.

4. Resistent zetmeel

Resistent zetmeel zit bijvoorbeeld in gekookte, koude aardappelen, bonen, peulvruchten en groene bananen. Ons spijsverteringssysteem kan dit zetmeel niet omzetten in glucose. Zo bereikt het zetmeel de dikke darm waar de darmbacteriën het zetmeel omzetten in butyraat.

5. Groente

Groenten zijn vrijwel allemaal rijk aan vezels en kunnen daarom een goede bron van energie zijn voor butyraat producerende bacteriën 

Tip! 

Probeer dagelijks 200 gram groenten en 2 stuks fruit te eten. Lukt dit je niet altijd? Denk dan eens aan vezelsupplementen als Fibracep of een Butyraat supplement als Butycaps.  

 

Contact

Pigalle 11
4812 JS  Breda
  076-8863579
  0031-6-24183425
 info@fitlijf.nl

 

KvK nr.70435383
BTW nr.NL858742780B01

Volg ons op